Doğada 200'ün üzerinde çeşidi olan HPV virüsü (human papillomavirus), vücudun herhangi bir bölgesinde siğil çıkmasına neden olabilir. Bazıları cinsel yolla bulaşarak genital siğil adı verilen lezyonlara sebebiyet verebilir. Genital siğil, kondilom olarak da adlandırılır. Bu genital siğiller vajina, penis, vulva, anüs, yumurtalık veya kasık bölgesinde görülebilir. Virüs bazen cinsel yol dışında da bulaşabilir.
Hastalardan genital siğil kansere neden olur mu sorusunu çok sık duyarız. Aslında rahim ağzı kanserine neden olan genital siğil değil HPV virüsüdür. Buradan "genital siğil de bir HPV virüsüyse o halde kansere neden olabilir" sonucu çıkartılmamalıdır. Bazı HPV virüsleri serviks kanserine (rahim ağzı kanseri) yol açarken bazı tipleri de genital siğile yol açar. Kondilom tehlikeli bir hastalık değildir, tedavi edilebilir. Ancak vücuda bir kere sirayet eden HPV virüsü, ömür boyu o vücutta kalır. Eğer kişinin bağışıklık sistemi kuvvetliyse virüsü kontrol altında tutar.
Kondilomun olması için HPV virüsünün olması gerekir. En önemli risk faktörü çok eşliliktir. Birden fazla kişiyle ilişkiye girmek riski arttırırken, tek eşlilik düşürür. 20-24 yaş aralığındaki kişilerde daha çok karşılaştığımız bir durumdur. Bunların dışında cinsel ilişkiyle bulaşabilecek başka bir hastalık mevcutsa ve bağışıklığı düşüren bir hastalık varsa risk artar.
Erkelerde genital siğil gözle görünür şekilde siğillerin olmasıyla kendini gösterir. Siğiller peniste, yumurtalıklarda veya kasık bölgesinde görülebilir. Kadınlarda kondilom belirtileri ise virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterebilir. Eğer cilde yerleştiyse kabarıklık ve karnabahar görünümü oluşabilir. Rahim ağzındakilerde de birtakım kızarmalar ve değişiklikler genital siğil belirtileri olarak değerlendirilebilir.
Kondilom genellikle cinsel temas ile bulaşır. HPV virüsü taşıyan bir kadınla veya erkekle ilişkiye girildiğinde virüs taşımayan tarafa da bulaşabilir. Bulaşması için o sırada taşıyıcıdaki virüsün aktif olması gerekir. Genital siğil bazen cinsel temas dışında da bulaşabilir. Havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması, temizliği sağlanmamış ortak kullanım alanlarında bulunulması veya tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamayan bir taşıyıcı ile tokalaşılması ile dahi virüs karşı tarafa geçebilir. Daha ayrıntılı bilgi için kondilom nasıl bulaşır yazımızı okuyun.
Kadınlarda ya da erkeklerde kondilom için alınacak ortak önlem tek eşliliktir. İlişki sırasında bariyer sistemlerinin kullanılması da önlem sayılabilir ancak çok etkili değildir. Örneğin prezervatif kullanılsa dahi virüs salgıları kasıklara ya da yumurtalıklara değebileceği için bu tarz bariyer sistemlerinin koruma özelliği minimumdur. Kadınlarda genital siğil için alınabilecek en önemli önlem HPV aşısıdır. Bu aşı aslında genital siğil için değil, rahim ağzı kanserine neden olan HPV tipleri için yapılır. Korunma yolları için daha fazla bilgi almak istiyorsanız HPV'den korunma yolları yazımızı, aşı hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız HPV aşısı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kadınlarda da erkeklerde de HPV virüsünü bitirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Virüs vücuda bir kere geçti mi o kişi ömür boyu HPV taşıyıcısı olarak hayatına devam eder. Tedavi yöntemleri genital siğili yok etme amaçlı uygulanır. Bu siğiller tedaviden sonra tekrar çıkabilir. Vücudun bağışıklık sistemi güçlü oldukça tekrar etme olasılığı düşer.
Kadınlarda kondilom tedavisi, meydana gelen lezyonlara göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Bazen kendiliğinden geçebilir. Dondurma işlemi yapılabilir. Bu işlem daha küçük siğillerde olumlu sonuç verir ve ağrısızdır. Bir takım kimyasal ilaçlar kullanılabilir. Trikloroasetik asit tedavisi yapılabilir. Yakma işlemi en sık uygulanan yöntemlerden biridir. Büyük siğillerde lazer tedavisi yapılabilir. Rahim ağzında değişiklikler görülmüşse bu değişikliğin tipine göre farklı uygulamalar yapmak gerekebilir. Öncelikle bu değişiklikleri saptanması gerekir; bunun için smear testi yapılmalıdır. Riskli vakalarda kolposkopik inceleme gerekebilir. İncelemelerin neticesine göre tedavi planlanır.
Erkeklerde yakma işlemi uygulanır. Siğilleri yakma işlemi siğilin boyutuna göre değişmekle beraber genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir.
Tedaviye başlamadan önce mutlaka doktora başvurmalısınız. Yönteme tek başınıza değil doktor ile birlikte karar vermelisiniz. Tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiyi genital siğil tedavisi yazımızda bulabilirsiniz.