Genital Siğil Tedavisi

Genital Siğil (Kondilom) Tedavisi

Genital siğil, HPV virüsü taşıyan bir kişide meydana gelir. HPV virüsü taşıyan bir kişiyle cinsel temasta ya da yüzeysel temasta bulunulması virüsün bulaşmasına neden olabilir. Artık diğer kişi de taşıyıcı durumundadır ve vücudunda kondilom meydana gelebilir. HPV virüsü genital siğil dışında kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu yüzden tedavisinden daha çok korunma yolları dikkate alınmalıdır. Genital siğillerin kadınlarda ve erkeklerde tedavi yöntemleri mevcut olsa da HPV virüsünün bir tedavisi yoktur.

Kadınlarda Genital Siğil (Kondilom) Tedavisi

Kadınlarda, HPV virüsü nedeniyle oluşan genital siğillerin yok edilmesini amaçlayan farklı tedavi metotları vardır. Cinsel organı sağlıklı duruma getirmek için yapılan yöntemlerin belirlenmesi lezyonların şekline, lokalizasyonuna, büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır.

KrioterapiBu yöntemde siğillerin dondurularak yok edilmesi amaçlanır. Bu yüzden işleme dondurma, kar veya soğuk tedavisi de denilir. Küçük lezyonlar için uygundur ve gayet etkilidir. Ağrısıdır. Bu yüzden herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz.

Elektrokoterizasyon (Siğil Yakma): En sık yapılan uygulamalardan biri olan elektrokoterizasyon işlemi siğillerin yakılarak yok edilmesidir. Elektrik akımı kullanılarak genital bölgede oluşan siğiller yok edilir. İşlem sırasında ağrı olabileceği için lokal anestezi kullanılarak bu ağrı kontrol altına alınır.

Lazerle Siğil Tedavisi: Bu işlem daha çok büyük siğiller için tercih edilir ve etkili bir yöntemdir. Lazer ışınları sayesinde siğiller yok edilir. İz bırakabilir. Lokal anestezi altında yapılır. Çoğunlukla diğer yöntemlerden sonuç alınamadığında veya siğillerin boyutundan dolayı diğer işlemler denenemediğinde lazere başvurulur.

Trikloroasetik asit: Asit bazlı jelimsi bir çözelti olan trikloroasetik asit, siğilleri emmesi sonucu aşındırıcı niteliğinin de etkisiyle üst tabakanın soyulmasını sağlar. Kişinin evde uygulayabileceği bir işlemdir ancak doktor tavsiyesi üzerine yapılmalıdır. 6 hafta boyunca haftada 1 şeklinde uygulanır.

Kimyasallar: Bazı kimyasal maddeler siğilleri ciltten uzaklaştırmak için kullanılabilir. Ancak bu kimyasallar çok etkilidir ve ciltte tahriş yaratabilir. Uzman kişi tarafından dikkatli bir şekilde uygulamak gerekir.

İnterferon Tedavisi: Çok tercih etmediğimiz bir yöntemdir. Birçok yan etkisi vardır ve buna rağmen hem pahalıdır hem de diğer yöntemlere göre daha faydalı değildir. Siğilin içine ilaç enjekte edilerek uygulanır.

Hasta, tedavi yöntemlerini araştırdıktan sonra hangisini uygulatacağına kendisi karar vermemelidir. Mutlaka doktora başvurmalı ve doktorla birlikte hangi yöntem uygunsa o yöntemin uygulanmasına karar vermelidir.

Erkeklerde Genital Siğil Tedavisi

Erkeklerde kondilom tedavisi sadece siğillerin yakılması üzerinedir. Siğillerin boyutuna göre genel anestezi ya da lokal anestezi kullanılsa da genellikle lokal anestezi tercih edilir. Kıl kadar ince bir enjektörle o bölge uyuşturulduktan sonra elektrokoter aracılığıyla siğil ya da siğiller yakılır ve ortadan kaldırılır. Eğer hasta doktora gitmekte gecikirse kondilomlar büyüyebilir. Bu durumda genel anestezi altında bölgedeki dokular çıkartılıp deri kaydırma işlemi yapmak gerekebilir. Ortadan kaldırılan siğiller daha sonra tekrar çıkabilir. Çünkü HPV virüsü vücuttan atılmaz. Öte yandan işlem sonrasında ufak tefek izler de kalabilir. Nüks kontrolü için bir ay sonra hasta muayeneye çağrılır. Nüks durumu varsa siğiller tamamen temizlendikten sonra özel krem uygulanabilir.