Halk arasında kanser önleyen aşı olarak da bilinen HPV aşısı bu virüse karşı bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir araçtır. Henüz ilişki deneyimi yaşamayan kadınlara uygulanan bu aşı bazı ülkelerde erkeklere de yapılır.
HPV aşısı bir çok ülkede devlet tarafından aşı programına alındı. Ülkemizde henüz devlet tarafından aşı takvimine alınmadığı için ücretsiz olmayan HPV aşısı ilk 6 ayda 3 doz şeklinde uygulanır. Özellikle rahim ağzı kanserine yol açan yüksek riskli tiplere karşı önlem niteliğindedir.
HPV aşısı ne zaman yapılmalıdır? Cinsel aktivitenin başlamadığı 9-12 yaş arası kız çocuklarına bu aşı yapılmalıdır. Fakat bu yaşı geçen kadınlar geç kaldıklarını düşünmemeli. HPV virüsü riski cinsel aktivitenin başlamasıyla anılır. Bu yüzden kişi 25 yaşında da olsa 30 yaşında da olsa eğer cinsel aktiviteye başlamamışsa yine bu aşıdan faydalanabilir. Cinsel aktivite başladıktan sonra HPV aşısının yapılmasının hiçbir anlamı yoktur. Daha önce HPV virüsünü hiç duymamış, duysa da ciddiye almamış ya da böyle bir korunma aşısından haberi olmamış kişiler çevresinde rahim ağzı kanserine yakalanmış bir kişiyi görünce panik halinde aşı yaptırmaya gelebiliyorlar. Eğer bu kişiler cinsel aktiviteye başlamış ise maalesef aşı yapmıyoruz.
Kadınlarda HPV Aşısı videomuzu izlemek için tıklayın.
HPV aşısı aslında rahim ağzı kanserini önleyici aşıdır. Bu yüzden kadınlara uygulanır. Ancak özellikle bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde erkeklere de bu aşı yaptırılır; hatta devletin aşı programına dahildir. Buna rağmen HPV aşısının erkeklerdeki koruyuculuğu günümüzde tam olarak ispatlanmış değildir. Bu yüzden, bir korunma yöntemi olan bu aşıdan erkekler yararlanamaz demek yanlış olmaz. Erkekler HPV virüsünden korunmak için diğer önlemleri alabilir. Bunların en başında tek eşlilik gelir. Onun dışında hijyen malzemelerini ortak kullanmamaya dikkat edebilir ve tam koruma elde edilmese de prezervatif kullanabilir.
Erkeklerde HPV aşısı hakkında bilgi almak için videomuzu izleyebilirsiniz.