HPV Tedavisi

HPV bir virüstür ve doğada 200'ün üzerinde çeşidi vardır. Bu virüsler kadınlarda ve erkeklerde siğil oluşmasına neden olabildiği gibi, oluşan siğiller daha çok genital bölgede görülür. Genel anlamıyla çok tehlikeli olmayan bu virüslerin bazı tipleri kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Rahim ağzı kanserinin oluşmasında neredeyse tek sebep ise HPV virüsüdür. İşte bu yüzden ciddiye alınmalı ve tedavisinden çok, önlem almanın peşine düşülmelidir.

Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.

Kadınlarda HPV Tedavisi

HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür. HPV tedavisi lezyonların boyutu, şekli ve sayısına göre farklı yöntemlerle yapılabilir.

Bunlar:

Krioterapi: Dondurma, kar veya soğuk tedavisi olarak bilinen krioterapi yöntemiyle siğillerin dondurularak yok edilmesi sağlanır. Büyük lezyonlarda bu yöntem tercih edilmez. Küçük siğillerde ise gayet etkili bir yöntemdir. Ağrı yapmaz. Bu yüzden genellikle anestezi kullanılmaz.

Trikloroasetik asit: Asit bazlı jelimsi bir çözeltidir. Siğiller tarafından emilir. Aşındırıcı özelliğiyle siğilin üst tabakasını soyar. 6 hafta boyunca haftada bir kez uygulanır. Kişi, evde kendisi uygulayabilir ancak tavsiyemiz doktor kontrolünden sonra öneri durumunda uygulanmasıdır.

Elektrokoterizasyon (Siğil Yakma): Koter ile HPV virüslerinin meydana getirdiği siğillerin yakılması işlemidir. En sık yapılan işlemlerden biridir. Elektrik akımı kullanılarak yapılır. Ağrı oluşabileceği için lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede ağrı hissedilmez.

Lazerle Siğil Tedavisi: Lazer ışınlarıyla siğillerin yok edilmesi işlemidir. Büyük siğillerde etkili sonuçlar verir. Genellikle diğer tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra eğer iyileşme görülmemişse lazer tedavisine başvurulur. İz bırakabilir. Lokal anestezi altında yapılır.

Kimyasallar: Birtakım kimyasal maddeler kullanılarak siğiller ciltten uzaklaştırılır. Fakat bu kimyasal maddeler çok etkili olduğu için ciltte tahriş yaratabilir. Uzman ellerde dikkatli bir şekilde yapılması çok önemlidir.

İnterferon Tedavisi: Bazı olumsuz yanları nedeniyle çok tercih etmediğimiz bir yöntemdir. Siğilin içine ilaç enjekte edilerek uygulanır. Yan etkileri fazladır, pahalı bir uygulamadır ve buna rağmen diğer tedavi yöntemlerinden daha etkili değildir.

HPV tedavisi aslında genital siğil tedavisidir. Eğer siğil sorununuz varsa tedavi yöntemlerini araştırdıktan sonra bu yöntemlerden birini tercih ederek karar vermemelisiniz. Mutlaka doktora başvurmalı, muayene olduktan sonra doktorunuzun önderliğinde, birlikte karar vermelisiniz. Doktorunuz sizin için en uygun yöntemi uygulayacaktır.

Erkeklerde HPV Tedavisi

Erkelerde HPV tedavisi tamamen siğillerin yakılması üzerinedir. Yakma işlemi siğillerin boyutuna göre genel ya da lokal anestezi altında yapılır. Siğil köklerine insülin enjektörleriyle lokal anestezi yapıldıktan sonra elektrokoter aracılığıyla yakılır ve ortadan kaldırılır. Bazen hastalar tedavi için geç kalabiliyor ve siğiller çok büyük bir hale gelebiliyor. Eğer siğiller çok geniş çaptaysa genel anestezi altında bu bölgedeki dokuların çıkartılıp deri kaydırma işlemi yapmak gerekebilir. İşlem sonrasında hastalarda ufak tefek izler kalabilir. Siğiller daha sonra tekrar çıkabilir. İşlemden bir ay sonra nüks edip etmediğini kontrol etmek için hastaları çağırırız. Nüksü olan hastalar için siğiller tamamen temizlendikten sonra özel kremler öneriyoruz.