HPV'den Korunmanın Yolları

HPV virüsünden korunmanın yolları nelerdir? HPV virüsünden korunmak için neler yapmak gerekir? HPV virüsünü önlemek mümkün müdür, önlem almak için neler yapılabilir?

HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar. Ancak yine de taşıyıcı olmaya devam ederler. Ömür boyu taşıyıcı olacaklarını duyan hastalar endişeye kapılırlar. Sürekli virüsle yaşamayı kafalarında büyütürler. Aslında vücudun bağışıklık sistemi bu virüsten daha güçlüyse, hayatlarının sonuna kadar taşıyıcı da olsalar olumsuz bir etki görmezler. Yine de doğal olarak kimse bu virüsler yaşamak istemez. Ömür boyu virüs taşımanın olumsuz hissi, sürekli siğil çıkabilme ihtimali ve estetik kaygısı, virüsü bir başkasına bulaştırma endişesi ve en önemlisi kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olma riski bu virüsle karşı karşıya gelmeme isteğinin nedenleridir. İşte bu yüzden HPV'nin tedavisinden çok HPV virüsünden korunmanın yolları üzerinde durmak en doğrusudur. Kadınlarda ve erkeklerde HPV virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gereken ortak nokta tek eşliliktir. Bunun dışında kadınlar için mucizevi korunma yolu ergenlik döneminde yapılan HPV aşısıdır. Bu aşı rahim ağzı kanserini önleyen aşı olarak da bilinir. Öte yandan prezervatif gibi korunma metotlarının HPV virüsüne karşı sağladığı fayda çok düşüktür. Kadınlarda ve erkeklerde HPV'ye karşı önlem alma yollarını ayrı ayrı başlıklarda, daha detaylı anlatalım.

Kadınlarda HPV'den Korunma Yolları

Hem erkeklerde hem kadınlarda ortak korunma yolu tek eşliliktir. Bunun yanı sıra erkeklerde etkisi ispatlanmamış olsa da kadınlar için en etkili korunma yöntemi HPV aşısıdır. HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı önlem amaçlı icat edilmiştir. Bu aşının yapılması için kişinin cinsel aktiviteye başlamamış olması gerekir. Bu yüzden 9-12 yaş arasındaki kız çocuklarına yapılması önerilir. Kişi 25 ya da 35 yaşında olsa dahi, eğer cinsel aktiviteye başlamamışsa yine aşı olabilir. Cinsel aktiviteye başladıktan sonra aşı yapılmasının hiçbir etkisi yoktur. Aşı hakkında daha fazla bilgi için HPV aşısı yazısına tıklayın.

Kadınlarda HPV virüsünden korunmanın yolları videomuzu izlemek için tıklayın.

Erkeklerde HPV'den Korunma Yolları

Özellikle erkekler açısından baktığımızda HPV'den korunmak için sihirli bir değnek ya da ilaç yoktur. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu prezervatif kullanımı sayesinde hem kadını hem erkeği koruyabilirken HPV virüsü için prezervatifin koruyuculuğu ne yazık ki minimal seviyededir. Siğiller yumurtalıklarda veya kasık bölgelerinde de olabileceği için prezervatif kullanılsa dahi karşı tarafa geçebilir. Keza karşı tarafta bir genital siğil (kondilom) durumu varsa bu salgılar yumurtalıklara veya kasık bölgelerine değebileceği için erkeğe bulaşabilir. Burada da tekrar etmek gerekirse kadınlara yapılan HPV aşısının erkeklerdeki etkisi hala daha soru işaretidir.

Erkeklerde HPV virüsünden korunmanın yolları videomuzu izlemek için tıklayın.